
 
 
 
GIANT, IMPORTANT DISCLAIMER: WE AREN’T GIVING LEGAL, TAX OR FINANCIAL ADVICE. PLEASE SEEK YOUR 
OWN COUNSEL FOR ANY DONATIONS. MANY OF THESE QUESTIONS ARE OPEN TO SOME INTERPRETATION, 
ARE GENERAL IN NATURE OR ARE UNIQUE TO A PARTICULAR JURISDICTION. ASSUME ALL ANSWERS ARE 
WRONG UNTIL YOU/YOUR DONOR CONFIRMS WITH HER/HIS ADVISOR. 

 
Q & A from “The Final Stretch: Successfully Closing CRTs in 2024” 

<October, 2024> 
 

What is the normal lower threshold of 
gift to make a CRT worth it? I've heard 
anything from $250k to $1MM as an 
entry level gift that will make it 
worthwhile. Thanks. 

Paul may touch on this, but in my view $250k is the 
minimum to fund with cash or marketable securities. Maybe 
$500k+ for illiquid assets. 

Wasn't it 1998? Yes, the option for a FLIP Charitable Remainder Unitrust 
(CRUT) was officially sanctioned by the IRS in December 
1998. This regulatory change allowed for a more adaptive 
approach to charitable giving and estate planning, 
particularly in managing complex, illiquid assets. 
 

Do you have a list of both acceptable 
FLIP provisions and unacceptable 
provisions? 

Yes, permissible events can range from the sale of 
unmarketable assets to personal milestones like marriage or 
the birth of a child, as specified in Treasury Regulation Sec. 
1.664-3(a)(1)(i)(d) and (e). Acceptable FLIP Provisions: 
1. The sale of an unmarketable asset (most common) 
2. A date-specific event 
3. The birth of any person 
4. The death of any person 
5. The marriage of any person 
6. The divorce of any person 
7. An event outside the control of the trustees or any 
other persons. Unacceptable is anything not in #s 1-7 
above. 

Sorry to be elementary, but please 
explain the big picture financial 
difference (e.g. tax liability) between 
employing a charitable trust vehicle vs a 
regular trust accomplishing the same life 
income purposes. 

When you successfully establish a “qualified CRT” the grantor 
has more income tax advantages. For example, a 
grantor/donor can transfer a highly-appreciated asset to a 
qualified CRT, and since the CRT is tax-exempt the trust will 
not pay taxes on the realization of the income from the sale of 
the asset. When a noncharitable trust sells an 



 

 
(CONTINUED) Investment, either the trust pays taxes on the sale of that 

asset or passes the tax along to the income beneficiary. 
 

Did you say that a CRUT cannot be a 
shareholder of a Sub S corp? 

Correct, would blow the S-election. Charitable remainder 
trusts, including CRUTs, are not among the permissible 
shareholders for S corporations as per IRC § 1361(e)(1)(A). 
 

A nonqualified trust would also be 
immediately subject to all tax not currently 
distributed to a beneficiary, correct? 

Yes, excellent point! Usually less of a concern with illiquid 
assets (rent, distributions, etc. are often small relative to 
asset value), but can be very relevant once we're looking at 
marketable securities held inside the CRUT. 
 

Can a DAF be the charitable beneficiary of a 
testamentary CRT? 

Yes, a DAF certainly can. It could be attractive to a donor- 
example who wants to leave wealth to a CRT for income to an 
adult child and then when the CRT terminates the remainder 
funds a DAF, so that the 3rd generation (e.g., grandchild can 
make grants from the DAF). Some important planning would 
be needed but it’s feasible. 
 

How can we access Trustee Docs? Membership to the Gift Planners Workstation. More 
information about the Workstation can be found at 
www.estategiftplanning.com 
 

What is the minimum recommended 
transaction amount that you would 
work with (for a CRT, CGA, ...) 

You should be able to check with Jennifer Lehman at The 
American College - we have a great one locally in 
Jacksonville through our community foundation. Our 

Are there noncash assets a CRT 
cannot accept that public charities 
can? 

Any UBIT assets are trickier for a CRT (as Paul is discussing 
now), and S-corporations are also a nonstarter! 
Furthermore, most organizations that are accustomed to 
serving as trustee have parameters for the types of assets 
they can accept. In fact many charities don’t want to serve as 
trustee if the funding assets even require a “flip” component 
(e.g.,. real estate, closely held business). 
 

  

http://www.estategiftplanning.com/


 

So if a donor chooses to terminate a CRT 
early in order for the charity to get the 
remainder early, the donor needs another 
qualified appraisal in order to take the tax 
deduction for the early termination? 

Yes. The lifetime income interest is the asset that needs to 
be valued. Same is true for CGAs, incidentally. Should an 
income beneficiary assign her entire income interest in a 
CRT to a remainder beneficiary, the transaction is deemed a 
gift of a capital asset to the charity. 
Rev. Rul. 72-243; PLR 7949035; PLR 200127023 
 

Clarification: can you have multiple income 
beneficiaries on a CRT? 

Yes, subject to practical limitations which make this 
somewhat rare (i.e. CRT must have 10% remainder for 
charity). Income to donor+spouse is easy, but 
donor+grandchildren, less so. The Code and regulations 
permit any person (even a person unrelated to the donor) 
and any entity to be named as a CRT’s income beneficiary, 
assuming at least one income beneficiary is not a charitable 
organization (IRC §664(d)(1)(A) and Treas. Reg. §1.664- 
2(a)(3)(1) for annuity trusts; IRC §664(d)(2)(A) and Treas. 
Reg. §1.664-3(a)(3)(1) for unitrusts). 




